0343 - 450260    Vandekoot@fa.nl

Blog en Tips

Een financieel duwtje

Onlangs werd mijn aandacht getrokken door een artikel in het financiële katern van een groot dagblad. Graag wil ik de inhoud hiervan met u delen. De boodschap is dat als je geld op een beleggingsrekening zet, kindlief daarvan veel langer plezier heeft.

De noodzaak om een financiële buffer op te bouwen, wordt steeds groter. Dat heeft te maken met de toenemende verantwoordelijkheid van de burger voor zijn pensioen of de aankoop van een woning. En kinderen die gaan studeren hebben weinig geld om te sparen, dus kunnen ouders een financieel duwtje in de rug geven door het openen van een beleggingsrekening. Daarnaast leren kinderen ook veel van een beleggingsrekening. Niet alleen over een indextracker (mandje aandelen dat overeen komt met een index), maar ook over duurzame fondsen, groen- en cultuurfondsen. Misschien niet het hoogste rendement, maar wel andere waarden.

Andere voordelen van een beleggingsrekening zijn de lage kosten, vanwege het ontbreken van een dure fondsmanager, en een brede spreiding in de beleggingsportefeuille. Met beleggingen neem je meer risico. Maar let je sterk op de kosten en de spreiding, dan wordt je op de langere termijn beloond. Over een periode van 10 jaar, is het zo goed als zeker dat een beleggingsrekening het beter doet dan een spaarrekening.

Je kunt ook een cursus of een training over beleggingen cadeau doen. Op de site van het Nibud, is zelfs een gratis online tool te vinden.

Vandaag de dag zijn de mogelijkheden veel groter. Behalve nieuwe beleggingsvormen, bedoeld om jongeren aan te spreken, is ook sprake van een toename van technologieën. Kijk maar naar het aantal apps die het beleggen eenvoudiger maken en inzichtelijker. Alles is veel beter bij te houden, ervaring opdoen en ervaringen delen, dus laagdrempeliger.

Met een maandelijkse inleg van een paar tientjes kun je al meedoen. En hoe eerder je begint, hoe langer de beleggingshorizon. Het maakt niet zo heel veel uit in wat voor vorm je belegt. Je kunt met je kinderen praten over de resultaten van de beleggingsrekening of het verloop. Zo houdt je het gesprek over financiën open.