0343 - 450260    Vandekoot@fa.nl

Blog en Tips

Tips voor het bezichtigen van een huis

Het mooie aan de Open Huizen Dag is dat je zonder afspraak kunt bezichtigen. Maar dat is ook gelijk het nadeel: je bent niet de enige die komt kijken, zeker niet in deze krappe huizenmarkt. Hierdoor krijg je vaak geen kans om rustig rond te kijken en vragen te stellen aan de verkoper.

Bezichtigen op de Open Huizen Dag

Bij een eerste bezichtiging krijg je een eerste indruk, vaak gebaseerd op je gevoel. Maar zorg er ook voor dat je juist wat kritischer kijkt naar zaken zoals klemmende ramen en scheve vloeren. Waar moet je precies op letten? Wij geven je enkele tips.

1. Neem de tijd
Je hebt de tijd; neem die ook. Zo kun je álle ruimtes van de woning goed bekijken. Dus ook de zolder en de schuur/garage. Ga als het kan ook zelf even rondkijken, zonder dat er een makelaar bij is.

2. Stel de juiste vragen
Dit is heel belangrijk. Vraag bijvoorbeeld hoelang het huis te koop staat. Dit helpt straks bij het bepalen van je bod: hoe langer het huis te koop staat, hoe eerder de eigenaar akkoord zal gaan met een lager bod.

3. Neem iemand mee
Andere ogen zien andere dingen. Je kunt bijvoorbeeld een vriend of familielid meenemen, maar ons ook. Verzamel verschillende meningen, maar maak altijd zelf de keuze.

4. Verken de buurt
Je bezichtigt het huis, maar ook de buurt. De omgeving bepaalt namelijk een groot deel van je woongenot. Dus loop of fiets een rondje door de buurt en kijk welke voorzieningen er zijn. En, als het kan, maak een praatje met de buren.

5. Neem een checklist mee
Als je een woning gaat bezichtigen, raden wij je aan om een checklist mee te nemen en alles na te gaan wat op de lijst staat. Zo vergeet je tijdens de bezichtiging niks te checken of te vragen. Het is handig om je eigen wensenlijstje mee te nemen, zodat je de dingen die voor jou belangrijk zijn in ieder geval niet vergeet te controleren. Eventueel kunnen wij voor jou een checklist opstellen.

6. Maak foto's
Maak foto’s van het huis. Zo kun je ze later nog eens terugkijken en kun je ook aan anderen hun mening over de woning vragen. Als je meerdere huizen bezichtigt, bijvoorbeeld op de Open Huizen Dag, zijn foto’s ook ideaal om achteraf de foto’s van de verschillende huizen met elkaar te vergelijken. Dat geldt ook voor checklijsten.

7. Bouwkundige keuring
Bij een ouder huis is het niet onverstandig om het huis te laten inspecteren op gebreken. Een bouwkundige keuring is een aanrader en zeker de kosten waard. Verborgen gebreken, zoals lekkages, houtworm of houtrot, komen dan aan het licht. Gebruikelijk is om eerst het voorlopig koopcontract te tekenen en hier in de ontbindende voorwaarden op te laten nemen dat je een voorbehoud maakt over de uitkomst van de keuring. Maar er zijn ook andere momenten.

8. Weet wat je maximaal kunt lenen
Je kunt een woning nog zo mooi vinden, maar als je hem niet kunt betalen gaat het feest niet door. Zorg dus dat je voor de bezichtiging precies weet wat je maximaal kunt lenen. Wij kunnen vooraf heel eenvoudig je maximale hypotheek berekenen.

9. Wat je niet moet doen
Tijdens de bezichtiging kun je ook een aantal dingen verkeerd doen. Een grote valkuil is dat veel mensen tijdens de bezichtiging veel negatieve uitspraken doen. Dit is nergens voor nodig en je draagt niet bij aan het creëren van de gun-factor.